Mitt konto

Låneord

Jag förstår inte bakgrunden till ordet TROLLFABRIK. Vadå troll? Det har väl inget att göra med troll och är heller inget trolleri. Det är grupper med falsk och otillbörlig påverkan. Men det måste väl ändå gå att skapa ett bättre ord för det på svenska.
Jag ser ju att det används så på engelska men förstår inte bakgrunden till det heller. Har det något med trollingfiske att göra? Att man drar en krok med bete efter sig?

3 gillningar

Att så Draksådd är ett annat för för samma sak.
Orgnisationer som har som uppgift att lägga ut felaktig information för att vilseleda folket.

1 gillning

Ja, troll på nätet kommer från trolling. De lägger ut en provocerande krok att hugga på. Avsikten är att skapa irritation, i större sammanhang att destabilisera eller skapa opinion, och det är det trollfabriker ägnar sig åt.

I engelskan använder man ganska ofta orden “factory” och “farm” i sådana här konstruktioner, och inte bara för internet-troll. Med en troll factory eller troll farm avses en grupp, organisation eller plattform som antingen verkar för att direkt påverka på det vis som @njutare och @Bostac beskriver, eller helt enkelt för att enrollera eller lära upp nya “troll” som sedan kan ingå i nätverket.

Som alternativ till “trollfabrik” skulle man på svenska kanske kunna använda “trollsmedja” istället, skapat med det redan förekommande tankesmedja som förlaga.

2 gillningar